Een gezondere manier: Gestoomd eten

Een gezondere manier: Gestoomd eten

0 reactie minuten lezen

De methode om voedsel te stomen gaat duizenden jaren terug en is op verschillende plaatsen in de wereld ontstaan, niet alleen in Oost-Azië. Het is veel gezonder omdat er geen olie nodig is om te koken en vaak is stomen een snellere kookmethode en energiezuiniger.

Er zijn veel apparaten om voedsel te stomen, maar de populairste is de bamboestomer die zijn oorsprong vindt in de Han-dynastie in China. Maar nu we steeds meer dingen uitvinden, kunnen we ook een aluminium stomer gebruiken!

Voor een bamboestomer moet je hem op een wok plaatsen die groter is dan de stomer, je moet er ook voor zorgen dat het kokende water niet in de bamboestomer komt en het eten raakt. Bij een aluminium stomer is de onderste pan voor het water en de rest voor het stomen.

 

Zacht, luchtig en heerlijk, Chinese gestoomde broodjes kunnen gemakkelijk thuis worden gemaakt! Er zijn verschillende soorten Chinese gestoomde broodjes, sommige zien er aan de buitenkant anders uit, terwijl andere er anders uitzien als je ze doormidden deelt. Tegenwoordig onderscheiden mensen Mantou als een gewoon gestoomd broodje zonder iets erin, terwijl Baozi een gevuld gestoomd broodje is. Er zijn echter ook gebieden die beide nog steeds mantou noemen.

Beide hebben hetzelfde broodje, gemaakt van bloem of broodjesmeel, gist, olie en suiker. Het deeg wordt met de hand of met een deegmixer gekneed tot het zacht, elastisch en niet meer plakkerig is. Laat het deeg rijzen voordat je het op perkamentpapier legt en het 10-15 minuten laat stomen. Wees voorzichtig als je het er meteen uithaalt, het is heet!

Het gewone broodje is lekker en heeft een vleugje zoetigheid, maar het is niet genoeg, toch?

Baozi wordt traditioneel gevuld met vlees, meestal varkensvlees met sojasaus, oestersaus, gehakte uien, gehakte knoflook en een snufje zout en suiker. Het vlees wordt eerst gekookt voordat het in een deeg wordt gestopt dat is platgedrukt tot een ronde cirkel. Het wordt ook 10-15 minuten gestoomd voordat je het kunt eten.

Maar dat is natuurlijk de traditionele manier. Tegenwoordig zijn er veel varianten van gestoomde broodjes gevuld met andere soorten vlees zoals kip of rundvlees, of met groenten, of met zoete vullingen zoals gesmolten chocolade, aardbeienjam, kaas en pittige mayonaise, en nog veel meer!

Als er restjes over zijn, kun je het eten zoals het is of het een paar minuten opnieuw stomen!

 

Toen het eenmaal viral ging, is deze met soep gevulde dumpling lastig te maken, maar laat je hart achter in verrukking. Xiao Long Bao is geëvolueerd van Guantangbao, een met soep gevuld broodje, maar het is veel groter dan xiao long bao dat in één hap kan worden gegeten. De dumpling vergt wat geduld en een beetje handigheid, maar als je de vulling goed krijgt, is het altijd de moeite waard.

Voor de wrapper zelf heb je alleen wat bloem of dumplingmeel en water nodig. Simpel, toch? Meng beide ingrediënten en kneed het tot een deeg, laat het rusten en kneed het opnieuw tot een glad deeg.

Dan het ingrediënt dat de soep maakt, aspic. Dit is vleesbouillon of bouillon die in een gelei is veranderd. De meeste mensen gebruiken kippenbouillon voor de aspic, maar er zijn ook mensen die rundvlees of varkensvlees gebruiken.

Als de aspic klaar is, wordt het in kleine stukjes gesneden of versnipperd voordat het wordt toegevoegd aan een mix van gehakt, gehakte gember en groene uien, shaoxing rijstwijn, lichte sojasaus, sesamolie, peper, zout en suiker. Natuurlijk kun je experimenteren met de sauzen om ze beter bij je smaak te laten passen!

Het deeg wordt in vele delen verdeeld en tot een bal gevormd voordat het tot een dunne cirkel wordt gerold. De rand moet veel dunner zijn dan het midden! Zodra dat gedaan is, voeg je wat van het gekruide gemengde vlees toe in het midden van de wikkel en begin je de randen te vouwen tot het lijkt op plooien. Blijf vouwen tot je bij de eerste vouw bent!

Leg slabladeren of stoompapier op de stoompan en leg de kleine gevulde deegjes er voorzichtig op. Zorg ervoor dat elke xiao long bao wat ruimte van elkaar heeft. Stoom ze 8-10 minuten en serveer ze dan meteen terwijl de dumplings nog heet zijn, maar wees voorzichtig als je ze eet!

 

Lemper is een hartige snack uit Indonesië. Het zijn kleverige rijstrolletjes gevuld met verschillende vleessoorten zoals geraspte kip, de populairste, of gehaktflensjes, die in een bananenblad worden gewikkeld voordat ze worden gestoomd.

Tegenwoordig proberen mensen een nieuwe manier uit te vinden om lemper te maken en dat is gelukt! Dat is door een bakvorm te gebruiken, meestal vierkant, en de rijst en kip in lagen te verdelen.

De kleefrijst wordt een paar uur in water geweekt voordat hij gaar wordt gestoomd. Nadat je de rijst in een kom hebt gedaan, kook je kokosmelk met wat zout en een pandanblad, giet je het mengsel in de kom en laat je de rijst de kokosmelk volledig absorberen. Stoom de rijst daarna nog een keer en je hebt hartige kleefrijst om te eten!

Voor de traditionele versnipperde kip moet je de kip eerst koken voordat je hem versnippert. Roerbak dan sjalot en knoflook, kandelnoten, peper, koriander, zout en suiker tot het geurig is voordat je het in een blender doet en er een gladde pasta van maakt. Bak de pasta nog een keer en voeg wat laurierblaadjes en citroengras toe, dan de versnipperde kip en bak deze mee met de specerijen.

Op dit punt is de traditionele manier om wat kleefrijst te nemen en plat te drukken in je hand. Vul het met wat van de gekruide kip en omwikkel de kip met de rijst voordat je het in bananenbladeren wikkelt.

Maar de nieuwe manier is om een ovenschaal, meestal vierkant, in lagen te verdelen, er een laag versnipperde kip op te leggen en die weer te bedekken met de overgebleven rijst. Vergeet niet om de ovenschaal van tevoren in te smeren met wat olie!

Smeer je mes in met olie of bedek het met plastic als je het snijdt om te voorkomen dat de rijst aan het mes blijft plakken. Serveer en geniet!

 

Tot slot kun je nooit de fout ingaan met het stomen van zeevruchten, of het nu vis, mosselen of krabben en garnalen zijn! Een van de vele manieren om vis te stomen is met gember! Dat is precies de naam, Gestoomde vis met gember. Simpel, toch?

Het is beter om een witte vis te gebruiken, zoals kabeljauw, schelvis, baars of zeebaars, omdat die in grote vlokken uit elkaar kunnen vallen nadat hij is gekookt. Meestal wordt hele vis gebruikt, maar filets zijn ook goed.

Was de vis van je keuze voorzichtig en dep hem droog met een papieren handdoek. Maak vervolgens enkele schuine sneetjes in de vis zodat de sauzen beter opgenomen kunnen worden. Leg de vis dan op een bord en marineer hem met gehakte knoflook, gember, zout en shaoxingwijn.

Sommige mensen marineren het liever van tevoren, anderen besprenkelen de saus nadat de vis is gestoomd. Het is ook beter om wat gember in dunne reepjes te snijden en deze onder de vis te leggen, zodat hij beter gaart.

Zet het bord in een stoompan en laat het 8-10 minuten stomen, maar het hangt er ook vanaf hoe dik je vis is!

Als de vis klaar is met koken, haal je hem uit de stomer en garneer je hem met nog wat gember als je dat wilt, koriander, chilipeper en groene uien. Verhit vervolgens wat olie! Je kunt ook wat gember en groene uien in de olie fruiten. Giet de olie voorzichtig over de garnering en geniet van je maaltijd met wat rijst!

 

Stomen hoeft niet met ingewikkelde recepten! Je kunt alle soorten groenten en vlees stomen, zoals champignons, wortels, bladgroenten, kip of vis, alles wat je maar wilt, met behulp van een steamer of een stoommandje. En goed nieuws voor jou, het is een gezondere optie om je eten te stomen in plaats van het te bakken met olie, het kan een snellere bereidingsmethode zijn dan koken en het is energiezuiniger.

Dus waar wacht je nog op? Laten we beginnen met meer gestoomd eten!

Delen
ReactiesBekijk reacties op "Een gezondere manier: Gestoomd eten"Laat een reactie achter
  • 0
Vergelijk productenVerwijder alle producten
    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Categorieën
LandenRijst, Noedels & MeelKruidenSauzen / Marinades / ExtractDrankenSushi / JapansConserverenDessert & SnacksNon FoodHot Pot / Fondue / Korean BBQGezondheid productenSaleKlantenserviceMijn accountNederlandsEnglish